Terug naar site

Voorkeursbeleid geneesmiddelen

Van sommige geneesmiddelen bestaan veel verschillende merken en varianten. Deze geneesmiddelen werken allemaal hetzelfde, maar verschillen soms erg in prijs.

Om de zorgkosten zo laag mogelijk te houden, kiezen veel zorgverzekeraars voor een ‘voorkeursbeleid geneesmiddelen’. Dit betekent dat ze van een aantal geneesmiddelen alleen de variant met de laagste kosten vergoeden. Het gaat dan om hetzelfde geneesmiddel, met dezelfde werkzame stof. Het zit alleen in een ander doosje.

De werking van een geneesmiddel wordt bepaald door de werkzame stof die er in zit. Vaak zijn er meerdere fabrikanten die een geneesmiddel maken met dezelfde werkzame stof. Deze middelen verschillen in prijs, niet in kwaliteit. Al deze geneesmiddelen zijn beoordeeld op kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid. De minister stelt na toelating op de Nederlandse markt vast of de geneesmiddelen onderling vervangbaar zijn. De zorgverzekeraar vergelijkt daarna de prijzen en wijst een voorkeursgeneesmiddel aan. 

De arts bepaalt welke werkzame stof voor u het beste is. De apotheek zorgt er dan voor dat u het voorkeursgeneesmiddel krijgt. 

Bij hoge uitzondering kan het voorkomen dat het voor u toch noodzakelijk is een geneesmiddel van een ander merk te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat u een bewezen allergie heeft voor een bepaalde vul- of hulpstof. Uw arts bepaalt of het nodig is voor u een uitzondering te maken en moet in dat geval ‘medische noodzaak’ vermelden op het recept. U krijgt dan niet automatisch het merkgeneesmiddel mee, maar uw apotheker bekijkt dan welk alternatief voor u geschikt is. Dit kan bijvoorbeeld ook een andere merkloos middel zijn. Er kan sowieso pas sprake zijn van een eventuele medische noodzaak als u eerst het voorkeursgeneesmiddel al een keer gebruikt heeft. De zorgverzekeraars hebben de apotheken gevraagd dit te controleren. Het is dus mogelijk dat de apotheker, in overleg met de arts, afwijkt van het recept en u toch het voorkeursgeneesmiddel mee geeft. 

Op de website van uw zorgverzekeraar staat duidelijke informatie over het voorkeursbeleid geneesmiddelen en welke geneesmiddelen hieronder vallen. Dit kan meerdere malen per jaar wijzigen. U heeft zelf de keuze gemaakt voor een zorgverzekeraar die een voorkeursbeleid voert ten aanzien van geneesmiddelen. Uw arts en apotheker kunnen hier niets aan veranderen. Als de fabrikant u niet bevalt kunt u overleggen met de apotheker, deze overlegt zo nodig met uw (huis)arts. Als dit voor u vervelend is, dan is het raadzaam hier bij het maken van een keuze voor een zorgverzekeraar aan het einde van het jaar rekening mee te houden. 

Kijk ook eens de uitleg via de video van VGZ

www.youtube.com/watch?v=Mxv5vc5X2rw

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK